Dag 21 – San Francisco

We hadden een slechte nacht gehad. Het was warm en ik (Steven) was mijn oordoppen inmiddels gewent. Ik was ze vergeten in te doen. We wisten dat in het Japan Center een bakkerij zat. Dus ik liep er even heen. Achter de toonbank stond een Japanse vrouw dus ik begon Ohayou Gozaimasu. Toen ze antwoordde in het Japans ben ik lekker verder gaan praten. Ik wilde een almond croissant. Ik wist even niet hoe je dat zei dus dat heb ik maar even in het Engels gezegd. Rianne wilde een chocolade croissant. Met een volle tas liep ik terug. Daar werd ik dan toch weer even geconfronteerd met een zwerver in SF. Ain’t you gonna share with the poor? Nope ain’t sharing ****! Ach ze accepteren het en lopen niet achter je aan, allicht een voordeel. (Dat hoorden we van tevoren van toeristen in Oakhurst.) Op de hotel kamer hebben we het lekker opgegeten. We hebben ons warm aangekleed, want het is nogal koud hier in San Francisco. Toch een raar gevoel om weer zo’n lange broek en een zomerjas aan te doen. Het waait hier ook hard.

Daarna wilden we even naar de fietsentent rijden. Dus ik kon even $ 23 aftikken bij de parkeergarage en daarna op weg. Het is echt een chaos om hier te rijden, druk onoverzichtelijk en gewoon super traag. Je hebt hier altijd de donkerrode golf. We kwamen aan en je kan natuurlijk nergens je bak kwijt. Rianne zag een parkeergarage. Wij reden daar naar binnen. Kostte het $ 45 doller om daar een paar minuutjes te staan. Dat ga ik natuurlijk niet betalen. Dus wij reden weg daar en kwamen een andere parkeertoko tegen. Het was valet parking. Het kostte $ 6 voor 20 minuutjes. Met enige tegenzin accepteerde ik het.

Wij lopen bij die fietsentent naar binnen en het was redelijk amateuristisch en klantonvriendelijk. Het was gelijk van hier is de route die je gaat afleggen. Niet van waar wil je naartoe. Ik was er eigenlijk super snel klaar mee en ik vond het parkeren ook een ramp. We besloten om maar weer terug te rijden naar het hotel. Ik piepte blijkbaar voor bij het ophalen van onze auto bij de valet parking. Een Britse vrouw ging helemaal over de zeik. Maar ik zat al in de auto dus ik dacht bekijk het maar. We reden terug de parkeergarage in gingen naar de lobby. De vrouw bij het verhuurbedrijf zei dat er een festival was bij het Golden Gate Park. Dus wij even kijken of het nog mogelijk was daar aan mee te doen maar het was al uitverkocht. Toch eigenlijk niet iets voor ons. We besloten om even openbaarvervoerskaarten te scoren waar je onbeperkt mee kunt rijden. Die werden verkocht op ongeveer 1,2 km bij ons hotel vandaan. Het was vlakbij de Target dus konden we gelijk even wat boodschappen doen. Toen we daarheen liepen zagen we pas hoe stijl de wegen in SF zijn. Niet normaal deze stad is echt op heuvels gebouwd. Het was een lange kilometer zo stijl omhoog. We liepen door een buurt die op zich meeviel maar aan de andere kant voel ik me toch minder op me gemak als ik geen andere toeristen zie lopen. Het was gewoon verlaten. Niets ernstigs maar toch…

Aparte mooie plantjes langs de kant
Aparte mooie plantjes langs de kant

We kochten 2 kaartjes voor 3 dagen OV en gingen daarna naar de Target. Vervolgens wachten we op de bus. Die kwam redelijk snel aanzetten. We hadden een zitplek en dat was wel fijn met die boodschappen. De bus zou in een rechte lijn naar ons hotel rijden met een paar stops. Wij hadden natuurlijk netjes betaald maar er kwamen wel weer zwervers binnen zonder te betalen. De buschauffeur zegt hier niets van. Ik begrijp dat wel. Je weet niet waar die mensen toe in staat zijn en niemand gaat je helpen als hij wat doet. Bovendien krijg je waarschijnlijk een habbekrats voor je werk dus waarom zou je er iets van zeggen. Maar toch stuit het ons tegen het zere been. Als wij door zouden lopen zonder te betalen zou dat echt niet getolereerd worden. Het is altijd vervelend als zo’n gast naast je komt zitten, want ze stinken behoorlijk. Ik vraag me ook altijd af waar ze nu precies per se naartoe moeten…

Uitzicht vanaf de Target
Uitzicht vanaf de Target

Enfin we kwamen aan bij het hotel en liepen weer naar binnen. Het was allemaal weer netjes schoongemaakt. Ook het glas bij de douches. Wat lijkt me schoonmaken hier een klotebaan. Je moet elke dag die ramen zemen. We zochten een restaurant uit. Omdat het hier allemaal Aziatisch is in de buurt, was dat best lastig. Rianne wilde niet weer met stokjes eten en ze houdt eigenlijk niet zo van Aziatisch eten. We vonden een Chinees (fastfood)restaurantje op loopafstand. We hadden van tevoren uitgezocht wat we wilden hebben. Dus het bestellen verliep goed. We besloten lekker bij het raam te zitten. Ik was lekker aan het eten toen er aan de andere kant van het raam ineens een Bokito stond. Hij tikte op het raam en wees naar het eten wat Rianne had laten staan. Rianne schudde resoluut haar hoofd en de zwarte Gorilla liep weer weg. Toen ik alles ophad (ik eet nog steeds traag) liepen we naar buiten. Rianne vond het fijn dat die zwerver ons verder met rust liet. Hij kwam later nog even binnen, maar sloeg ons over. In LA hadden ze om ons heen gezworven.

Eten bij de Panda Express
Eten bij de Panda Express

Na het eten besloot Rianne op de terugweg het eten aan de gorilla zwerver te geven. (Eerder vandaag bij de bakkerij bleef een zwerver heel irritant naast Rianne staan toen ze haar broodje at, dus ze vond dat deze zwerver het wel verdiende. Anders is het ook zonde van het eten wat je weggooit, dacht Rianne.) Dus toen zei Rianne tegen de zwerver. You can have this but you’ll have to be nice to the tourists. Hij zei: “All is well” en flikkerde de vork op de grond en begon met zijn handen te eten. Wel een Aziatisch ding om te doen. We liepen weer terug naar het hotel en hebben een fantastische show op TV gekeken, Cutthroat Kitchen. Erg leuk.

09-08-2015